Eenhoksraces (OLR)

Een 2e grote passie binnen de duivensport voor mij, zijn de eenhoksraces oftewel the one loft race. Omdat ik via mijn werk als veehandelaar regelmatig een woordje over de grens moet spreken, spreek ik aardig Engels en Duits , ook Frans en Spaans heb ik jaren terug geleerd bij de nonnekes in Vught. Dit komt mij goed van pas bij de deelname aan bepaalde eenhoksraces in de wereld, ook bij het bezoeken van een eindrace is het leuk om met vele internationale duivenliefhebbers te kunnen spreken. Waarom deelname aan deze races zult u denken, je stuurt je beste duiven op , en ziet ze bijna nooit meer terug. Ik zal u dat proberen uit te leggen , welke gedachte ik hier achter heb.

  1. Omdat ik zelf niet met jonge duiven vlieg , weet ik pas aan het eind van het 2e jaar iets van mijn kweekkoppels. Door jonge op te sturen naar de zwaarste races in de wereld kan ik de resultaten hiervan gebruiken om mijn kweekkoppels te beoordelen.
  2. Ik kies hoofdzakelijk voor races die in de winter vervlogen worden, dat is namelijk de tijd dat het op eigen hok rustig is , en het geeft toch weer de spanning van de sport in de winter maanden.
  3. Ook de strijd om het prijzengeld geeft nog die ouderwetse kick van toen er nog gepould werd en auto’s vervlogen werden.
  4. Ook de internationale contacten , en naamsbekendheid , en de verkoop van de duiven kan nieuwe kennissen en ideeën opleveren.
  5. Zo af en toe een snoepreisje naar de finale in een warm land is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Bij de keuze voor deelname zijn voor mij een paar zaken zeer belangrijk. De organisatie die de zaken behartigt voor de liefhebbers thuis moet goed en betrouwbaar zijn, dat is de hoofdzaak voor deelname. De eindrace moet zwaar zijn, het liefst 500 km of meer , en de aankomsten over 2 dagen. De communicatie moet open en eerlijk zijn via de modernste apparatuur. En in mijn geval , omdat ik pas later in het seizoen ga kweken , de training en prijsvluchten laat in het jaar en na de rui van de duiven, dat geeft het beste beeld van wat ze in zich hebben. De finale moet geen evenement voor liefhebbers en Bobo’s worden maar puur een selectie op kwaliteit en karakter van de duif, dus geen eindvluchtjes van 350 km met wind mee , waarbij de bezoekers op het kwartier kunnen zeggen wanneer de duiven arriveren, deze races vallen voor mij af voor deelname.

Ook lofts die meer als 3500 duiven gaan huisvesten zijn aan mij niet besteed, om zulke aantallen gezond te houden en fatsoenlijk na te zien en op te leren is in mijn ogen een onbegonnen zaak. Door zulke grote aantallen te ontvangen en te activeren levert natuurlijk wel een grote prijzenpot op, maar is mijn ogen niet de beste selectie methode voor goede duiven. Daarom heb ik voor de deelname in 3 landen gekozen : Polen / Thailand en Spanje. De vluchten in Thailand met 40 graden Celcius en Tenerife ( vliegen over water) zijn in December en Januari Februari en Maart.

De vluchten in Polen zijn in Augustus en September, maar deze OLR heeft een eindrace van boven de 500 km en de africhting en trainingen zijn nog spartaans met een zeer goede en vriendelijke organisatie. Dit is in mijn ogen de ideale en ouderwetse manier van duiven selectie , waarbij niet verduisterd wordt, de duiven om 6 uur in de morgen los gaan met weer en wind, en de finale dit jaar naar 560 km gebracht wordt. De allerbeste arriveren nog net voor het donker en de rest de dag daarop in de morgen. Duiven die dit soort races uitvliegen zijn in mijn ogen klasbakken en geschikt om ook hier op de morgenlossingen te kunnen scoren.

Ervaring leert mij dat maar ongeveer 15 a 20 % de races uitvliegen, zit het percentage van je ingestuurde duiven hoger dan 25% , dan kan je stellen dat je in de kweek goed bezig bent. Zit je percentage lager dan 25% , dan moet je jezelf afvragen of je op de goede weg  bent met de vitaliteit en kwaliteit van de duiven op eigen hok. Je kan natuurlijk ook net als in Nederland, iedereen en alles de schuld gaan geven van jouw verloren jonge duiven, en de races en training nog lichter en gemakkelijker maken, maar stuur nu eerst eens 10 duiven van je stam op naar een echte OLR en zie wat daar het resultaat van je overgebleven duiven is, komen ze daar ook niet door de selectie ga dan niet Orleans Bourges en Chateroux afschaffen , maar koop enkel jongen duiven die in de veiling komen na de eindrace , en begin daar mee opnieuw , dat zal je verder brengen dan de “ Efteling “ vluchtjes ( lees : droomvlucht ) die hier in Nederland en België georganiseerd worden voor de jonge duiven.

Voor de eenhoksraces heb ik wel wat duiven bijgehaald , die ook de ZLU ochtend lossing zouden kunnen vliegen, maar waarvoor Barcelona te ver zal zijn denk ik. Ik ben die gaan  zoeken in Friesland omdat daar nog duiven rondvlogen met het oude “ Piter Beerda” bloed, Hierbij kwam ik bij Arie Dijkstra / Sjack Gerbens / Marten Leegstra. Piter Beerda duiven komen voort uit de oude Tournier en Vanbruaene lijnen van de jaren 70. Zij werden door Piter op een no nonsens manier gehouden en doorgekweekt. Zij kenmerken zich door een enorme wil om thuis te komen, echte doorzetters dus. Dat is nou net de belangrijkste eigenschap om vroege prijzen te pakken, en zeker op de OLR om dezelfde dag thuis te kunnen komen. Dit alles op advies van Nico van Veen uit Meppel.

♂ NL 12-1031908

Bekijk stamkaart

♂ NL 9-1592044

Bekijk stamkaart

RESULTATEN:

Lees hier alles over de behaalde resultaten van Anton van Oort Marathon Pigeons